Handvatten burgemeester bij woonoverlast

Op 1 juli 2017 treedt de Wet aanpak woonoverlast in werking.

Op 1 juli 2017 treedt de Wet aanpak woonoverlast in werking. Deze wet is een initiatief van de VVD ( Ockje Tellegen) en geeft de burgemeester meer mogelijkheden om woonoverlast aan te pakken. Woonoverlast is een groot en onderschat maatschappelijk probleem wat zich moeilijk laat aanpakken.  

In de huidige regelgeving heeft de burgemeester bij de aanpak van woonoverlast slechts twee opties:

1. de overlastgever een waarschuwing geven

2. De overlastgever uit huis te laten plaatsen

De eerste optie is te licht en is lastig te handhaven want de beleving van de overlastgever kan volledig haaks staan op die van de directe omgeving. De optie uit huis plaatsen is erg ingrijpend en direct een stuk zwaarder. Deze nieuwe wet geeft de burgemeester de mogelijkheid de overlastgever een specifieke gedragsaanwijzing te geven. Bijvoorbeeld een verbod om muziek te draaien in nachtelijke uren. Dit soort maatregelen, toegespitst op de overlast gevende persoon, draagt bij aan een effectieve aanpak van woonoverlast omdat gevallen onderling zelden hetzelfde zijn en specifieke maatregelen kunnen worden toegepast.

 

De gemeenteraad van Westervoort moet beslissen of er behoefte is aan dit nieuwe instrument, en zo ja, een verordening aannemen waarin de burgemeester de bevoegdheid krijgt om deze nieuwe wet te gebruiken. Deze getrapte bevoegdheidsverlening waarborgt de democratische legitimatie van het instrument. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten publiceert binnenkort een concept-verordening en de VVD Westervoort hoopt van harte dat dit snel geïmplementeerd kan worden. Ieder geval van woonoverlast heeft een negatieve weerslag op de buurt en kan het woongenot bederven. Dit is een probleem waar woningcoöperaties ook regelmatig tegenaan lopen. Zij kunnen in de toekomst mogelijk een signalerende rol vervullen richting de burgemeester.